Verkiezingen

Morgen is het alweer zo ver: dan mogen wij het potlood weer ter hand nemen. Wordt het Mark of Diederik en kunnen Geert en Roemer de schade nog beperken? Links en rechts Twitterend Nederland slaat elkaar nu ongeveer verbaal de hersens in. Ik kan daar enorm van genieten. Met een schaal vol hapjes en een ijskoude cola light zit ik achter mijn laptop te genieten van deze cascenade. Hoog oplopende ruzies waarin steeds meer personen deelnemen. Woorden goed selecteren omdat je toch maar 140 leestekens hebt om je argumenten kracht bij te zetten. KOM MAAR OP RECHTSE HUFTER, IK HEB M’N CAPSLOCK AL AAN STAAN. Het mooiste is dat ik op dat moment al weet dat al die oeverloze discussies steevast eindigen met: #Block.

Het politieke schouwspel begon een week of zes terug. Mark Rutte, zat topless in een sloep, samen met zijn boezemvriend Jort Kelder. Zelden stak iemand zo mooi zijn duim omhoog als Mark Rutte dat die middag deed.
Hij wil trouwens voor elke werkende Nederlander komend jaar duizend euro erbij. Dat zijn toch twee kratten pils in de week. Geert Wilders gooide het deze verkiezingen over een hele andere boeg. Moesten bij vorige verkiezingen de Moslims het ontgelden, nu zijn de Grieken aan de beurt. Volgens Geert zouden de Grieken nooit in de problemen zijn geraakt als ze 1200 jaar geleden niet waren begonnen met het gooien van borden na elk feestmaal. CDA-lijsttrekker Buma maakte ook rare sprongen om zijn partij maar te redden. Eerst was hij erg vóór een langstudeerboete, totdat hij studenten moest toespreken, toen was hij ineens falikant tegen. Hero Brinkman gokt op 5 zetels en strikte zelfs als lijstduwer Oh Oh Cherso’s Jokertje (U weet wel, van de oneliner “Grote tieten, strak lijfie, strak kontje, lekker laagje make-uppie derop”). Naar verluidt heeft Hero’s DPK (Democratisch Politiek Platform) pseudo volksheld Zanger Rinus aangesteld als spindocter. Onze Christelijke vriend Arie Slob (CU) omarmt van de ene op de andere dag samenwonende homofielen. Zijn gereformeerde gabber Kees van der Staaij beweert met droge ogen dat vrouwen een soort virusscanner in hun baarmoeder hebben waardoor je bij een verkrachting nagenoeg niet zwanger kan geraken. Jolande Sap van GroenLinks eist dat het kraanwater in de horeca gratis moet zijn en D66-leider Alexander Pechtold noemde de kans op een samenwerking met de SP bijna nul. Ook Diederik Samsom van de PvdA waarschuwt waar ie maar kan waarschuwen voor zijn rode broeder SP. Waarom ontgaat mij totaal, want de kans is levensgroot dat SP en PvdA straks zij aan zij in het pluche zitten. Marianne Thieme tenslotte heeft al aangekondigd dat de Partij voor de Dieren de volgende verkiezingen met 2 geiten, een kokmeeuw en een albatros op de kieslijst wil verschijnen. Het wachten is op een partij die bier in het ziekenfondspakket als standpunt heeft.

Het is allemaal zo sleets, zo dertien in een dozijn wat de politici in deze tijden uitkramen. Men doet allemaal loze beloftes waar de kiezers elke keer weer intuinen. Met z’n 3,7 miljoenen de Stemwijzer invullen. Bij mij was de uitkomst PVV en Groen Links. Er zijn geen partijen die haakser op elkaar staan dan deze twee.

Grootmeester in het schaken, Professor Johan Barendregt (God hebbe zijn ziel), verwoorde het in de jaren 70 heel mooi. “Stemmen in een democratie is net zo onzinnig als stemmen over de beste zet in een schaakstelling. Immers, in een democratie heeft iemand die geen paard van een loper kan onderscheiden, een even grote stem als bijvoorbeeld schaakgrootmeester Jan Timman. Dat is toch raar?” Hij heeft wel gelijk.

Bij de koffiecorner van de Aldi in Babberich zal er toch anders over politiek gesproken worden dan tijdens de theepauze bij Bridgeclub de Schoppen Aas. Sterker nog, bij de Aldi gaat het over hoe Patty Brard haar 100 kilo in een badpak heeft gewurmd en zich voor het oog van 1,7 miljoen stervelingen van een duikplank heeft laten kukelen. Sterren Springen is namelijk de Hit onder het Aldi publiek.

Ik heb er geen vertrouwen meer in en daarom ga ik “Proteststemmen”. Bij ons wordt er nog ouderwets met potlood gestemd. Ik schrijf morgen heerlijk kinderachtig “Wie dit leest stinkt uit zijn giecheltje” op mijn stembiljet. Met een glimlach deponeer ik m’n biljet in de stembus. Dit met de wetenschap dat later op de avond een verbouwereerde stembusmedewerker mijn biljet zal lezen.

Greetz,

@van_Rukhoven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s