Lintje

De lintjesregen daalt vandaag neer op duizenden landgenoten. Een lintje is een koninklijke onderscheiding, in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. Je moet er voor voorgedragen worden.

Zo draagt bijvoorbeeld Kookgezelschap de Peniskoker uit Jubbega haar penningmeester voor omdat hij al 25 jaar de boekhouding doet. Dat er af en toe eens een meiertje verdwijnt doet niet ter zake. Met creatief boekhouden werkt de beste man dat wel weer weg in zijn tabelarisch kasboek. Zo verschijnen duizenden landgenoten in de diverse Gemeente- en Stadhuizen van Nederland vandaag voor de Burgemeester. Hij zal hen, uit naam van de Koningin, een lintje opspelden.

Duizenden mannen en vrouwen zijn dus gisteren nog even extra naar de kapper geweest, hebben hun gerstekorrels nog even laten amputeren bij de schoonheidssalon en hun kostuum nog even laten stomen.
Spoedcursusje stropdasstrikken gegoogled omdat ze normaliter altijd in een slobbertrui of Wibra overhempie rondlopen en elk vrij uurtje kromliggen voor de vereniging of voor het buurthuis.

Mijn Ome Krelis werd op naar het Stadhuis gelokt waar hij van Burgemeester Stellingwerf mocht vernemen dat het Hare Majesteit behaagd had hem een Koninklijke onderscheiding toe te kennen. Na 23 jaar buschauffeur te zijn geweest op de methadonbus was het tijd voor zijn “finest hour”. Hij werd met taart ontboden op het gemeentehuis van Lemmer. Hij was apentrots. Zelden iemand zo trots zien zijn. Zijn zilveren haren keurig achterover gekamd. Dat bleef wel 2 weken in model door de overdosis Brylcreem die tante Vera er in had gemasseerd.
Ome Krelis had voor deze gelegenheid z’n manchesterpak aangetrokken. Schitterend blauw pak, afgezet met okergele randen om de revers. Hij had veel weg van een gepensioneerde Roemeense circusdirecteur. De goudkleurige manchetknopen glommen aan de pols. Tante had ze gisteren extra gepoetst en met die lichtval in het stadhuis glommen ze zo erg dat de aanwezigen er bekant lasogen van kregen. Het moment dat Burgemeester Stellingwerf hem het lintje opspelde stond Ome Krelis wel even met samengeknepen billen. Niet in de laatste plaats omdat hij naast de imposante verschijning van oud schaatskampioen Lintje Litsma stond. Ome Krelis kreeg al visioenen als straks schiet de Burgemeester uit en pierced ie pardoes mijn tepel. Het ging gelukkig foutloos. “Als ’n sjouwer voor de samenleving” werd hij door de Burgemeester gekarakteriseerd. Na de plechtigheid was er nog een staande receptie. De zojuist geridderde Ome Krelis nam het er van. Na 13 kopstootjes en 7 glazen schavuitenwater en 4 Kibaco’s (Bacardi met Kindercola) viste hij ook nog 3 haringen uit het lopend buffet. Lijkdronken stapte hij de taxi in.
Ome Krelis was de Ridder te rijk!!!

Greetz,

@van_Rukhoven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s