Economie

Het is een stralende zomerse dag in een pittoresk Grieks dorpje. Je kan een kanon afschieten in de straten. Af en toe een fotograferende Japanner of een bezopen Brit, meer kom je er niet tegen. Het zijn slechte tijden, zeg maar gerust bitterslechte tijde want iedereen zit tot zijn nek in schulden en iedereen leeft van de voedselbank.
Vandaag scooterde er toevallig een Nederlandse gepensioneerde aardbeienplukker door het Griekse dorpje en stopt bij een piepklein hotelletje. Hoewel hij geen woord Duits spreekt viel het bord Zimmer Frei hem op en zijn intuitie wist wat het betekende. Hij zet zijn scooter nonchalant tegen de gevel en vraagt de eigenaar of hij de kamers zou mogen
bekijken om er misschien een voor een nacht te huren en legt als onderpand 100 euro op de balie. De eigenaar geeft hem een paar sleutels.

Als de aspirant kamerhuurder boven is, grist de hoteleigenaar razendsnel het geld van de balie, rent naar de bakker en betaalt zijn schulden. De bakker neemt verheugd de 100 euro aan, sprint de straat uit en betaalt de molenaar. De molenaar pakt die meier aan en lost zijn factuurtje bij de boer af. De boer pakt het geld en rent naar de afhaalchinees
want er staat nog minimaal 100 Euro aan Bami Goreng Speciaal open. De Chinees bromfietst gelijk naar de Burgemeester en verlengt van die 100 Euro z’n verblijfsvergunning.
De burgervader schuift het bedrag door naar het plaatselijk massagesalon, bij wie nog twee happy endjes open stonden. De massagemevrouw neemt een taxi naar het hotel om daar haar uitstaande rekening van 100 euro te betalen. De hotelbaas legt het geld weer op de balie. Op dit moment komt de Nederlandse toerist de trap weer af, neemt het geld van de balie en zegt dat hij de kamers hem niet aan staan en hij verlaat gedesillusioneerd het dorpje.

Niemand produceerde iets, niemand heeft iets verdiend. Maar toch is iedereen zijn schulden kwijt en zien de Grieken de toekomst weer vol optimisme tegemoet.

Greetz,
@van_Rukhoven

Advertenties

3 gedachten over “Economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s